Geri Git   Frmsinsi.net - Hakkında Bilgi - Nedir > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besin, çeşitleri, denir, nelerdir, neye

Besin Nedir? Besin Neye Denir? Besin Çeşitleri Nelerdir?

Eski 09-11-2012   #1
FrmSinsi
Varsayılan

Besin Nedir? Besin Neye Denir? Besin Çeşitleri Nelerdir?



Besin Nedir? Besin Neye Denir? Besin Çeşitleri Nelerdir?
Besin Nedir? Besin Neye Denir? Besin Çeşitleri Nelerdir?
Yenebilen bitki ve hayvan dokuları ��besin�� olarak adlandırılmaktadırBesinler hayvansal ve bitkisel olarak ikiye ayrılmaktadır

1- Hayvansal Besinler: Süt ve sütten yapılan ürünler,yumurta,büyük ve küçük baş hayvan etleri (kırmızı et, tavuk eti,balık eti ve çeşitli et ürünleri)

2- Bitkisel Besinler:Tahıllar (buğday,pirinç,mısır��), kuru baklagiller ( kuru fasulye,nohut,mercimek�),sebzeler ( köklü ve yeşil yapraklı), meyveler

Besinler, büyüyüp gelişmek,hareket etmek,çalışmak,enerjik olmak, düşünmek ve öğrenmek için vücudun gereksinim duyduğu besin öğelerinin ve enerjinin kaynağıdırYaşam için gerekli temel öğe olmalarının yanı sıra yaşamın vazgeçilmez zevklerinden biridirAile ve arkadaşlarınızla yemek yemekten nasıl hoşlandığınızı pek çok sosyal olayda besinlerin ne kadar önemli olduğunu düşünün ve yemekten zevk alırken doğru ve sağlıklı seçimler yaparak besinlerden en iyi şekilde yararlanın

Besinler yaşam için vazgeçilmezdir��İyi ve kötü besin yoktur ; ancak iyi ve kötü beslenme vardır��Vücudumuz çok çeşitli besin öğelerine gereksinim duymakta ve bunları yenilen yiyeceklerle karşılamaktadır

Besin Öğeleri Nelerdir ?

Doğada kırkı aşkın türde bunan ve vücuttaki görevlerine göre sınıflandırılan besin öğeleri:

a) Karbonhidratlar
b) Proteinler
c) Yağlar
d) Vitaminler
e) Minareler

Su ve posada vücutta önemli görevleri olan öğelerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Besin Nedir? Besin Neye Denir? Besin Çeşitleri Nelerdir?

Eski 09-11-2012   #2
FrmSinsi
Varsayılan

Besin Nedir? Besin Neye Denir? Besin Çeşitleri Nelerdir?



Balık

Bir Kanada atasözü "genç ve dinç kalmak için yüzen besinler yeyin" der Damağının tadına düşkün, iyi beslenmeyi seven bazı kimseler ise, ülkemizde bu gerçeği, "Denizden babam çıksa yerim" sözüyle dile getirirler

Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye balık yönünden olduğu kadar balık çeşitleri yönünden de zengindir Yazık ki, bu değerli ürün daha çok kıyı insanlarınca tüketilmektedir İç Anadolu ve Doğu Anadoluda ırmaklar ve göller tatlı su balığıyla dolu olduğu halde bu bölgelerin insanları balık yeme alışkanlığını henüz edinemedilerYararları:
• Balıkta başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B on iki vitaminleri bulunur Bu özellikleriyle balık:
• Bedene güç ve enerji verir,
• Zihin yorgunluğunu giderir,
• Yapısındaki demir sayesinde kan yapar,
• Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır,
• Çok gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar

Erkeğin Cinsel Gücünü Arttırır, Kadını Güzelleştirir:
Balıkta bol miktarda fosfor bulunur Fosfor erkeğin cinsel gücünü arttırır, Çin nüfusunun bir milyarı aşmasının nedenlerinden biri de Çinlilerin balığa düşkün olmalarıdır Fosfor, öte yandan, kadın cildini de güzelleştirir Fosforla beslenen kadın aşk elektriği yayar Bilimsel incelemelere göre, kadının bedeninde erkeği çeken büyüleyen bir aşk ışığı yayılır Pervane ateşin yöresinde nasıl dönerse erkek de bu ışığın cazibesine kapılır Fen, kadın bedeninden yayılan aşk elektriğini ve ışığını inceleyip özel feir fotoğraf camına geçirmiş ve ona ya da Charpantier ışığı adını vermiştir Fosforla beslenen kadınlar daha çok aşk elektriği yayarlar Balıkta bulunan D vitamini ayrıca kadına *** bereketi sağlar ve onun doğum gücünü arttınr

Balık Gözün Cilasıdır:
Balık etinde bulunan A vitamini gözlere kuvvet verir Çok balık yiyenler yaşlılıklarında bile görme rahatsızlığı çekmezler

Nasıl Alacaksınız:
Tazesi çok yararlı olduğu halde, bayatı da hayatı tehdit edecek kadar tehlikelidir Balık satın alırken şu hususlara dikkat edin:
1- Balığı güvendiğiniz balıkçıdan alın
2- Gözlerine iyice bakın Taze balığın gözleri canlı ve siyahtır
3- Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir Bayat balığın ise gözbebekleri çökmüştür, gözleri mat ve donuktur
4- Elinizi etine bastırın Taze balığın eti sert, bayat balığın eti yumuşaktır
5- Taze balığın derisi ka ygan bir jelatin sıvısıyla kaplıdır Bayat balığın derisi kurudur Solungaçları kiremit rengindedir
7- Balığı koklayın Kokusu ağır ise balık bayattır
8- Buzluklarda bekletilmiş balıklar sizi yanıltabilir, onun da eti serttir Bu takdirde yapacağınız şey balığın gözlerine bakmaktır Gözleri donuk ve gözbebekleri çökükse bilin ki buzhanede bekletilmiştir
9- Özellikle İstanbul'daki seyyar balıkçıların bazıları kovaya ya da leğene bayat balık koyup içine de bir iki canlı balık atıyorlar Canlı balıklar suyu dalgalandırdıkça ötekiler de canlıymış gibi bir izlenim uyandırıyor Bu oyuna gelmeyin

Bütçenize Göre Değerlendirin:
Yukarda hangi balıklann hangi aylarda daha çok bulunduğu ve daha lezzetli olduğunu belirttik Sofranızı hazırlarken verdiğimiz bilgileri bütçenize göre değerlendirin Balık çok çıktığı zaman ucuz, az çıktığı zaman pahalıdır Buna rağmen özellikle kalkan, barbunya, kırlangıç, pisi, dil, çupra, kılıç, yayın, alabalık gibi beyazetli, dip sularda yaşayan balıkların avlanması güç, miktarı da her zaman azdır Bu yüzden beyaz etli balıklann fiyatından daha yüksektir

Balık miktarını etkileyen tek faktör avlama güçlülüğü değildir Başta kalkan olmak üzere bazı balıkların soyu denizlerimizde tükeniyor Bu yüzden de her mevsimde soyu tükenmiş balıklar yüksek fiyatla satılıyor
Et

Besin değeri yüksek bir gıda maddesidir 100 gram ette 15 ila 20 gram protein bulunur Etin içinde ayrıca fosfor, demir ye bakır gibi madensel tuzlar, A, D vitaminleri ve B vitamini bileşikleri vardır Özellikle karaciğer demir ve bakır mineralleri, A ve D vitaminleri yönünden daha zengindir
Et kan yapar ve kansızlığı önler Bedeni canlı ve güçlü kılar Zihinsel gelişmeyi sağlar Şişmanlığı önler Bu özellikleriyle et soframızın baş tacı olmuştur Beslenmede etle ilgili şu özelliklerin de bilinmesi gerekir:

• Dana, piliç ve tavşan etinin, karaciğer ve beyinin sindirimi kolaydır Bunlara hafif etler adı verilir
• Koyun etine ve sığır etinin bazı parçalarına yarı hafif ya da yarı yağlı etler denir Bunların sindirimi beyaz etin (hafif etin-yağsız etin) sindiriminden biraz daha zordur
• Kaz ve ördek etine, koyunun ve sığırın yağlı kısımlarına ağır et ismi verilir Adından da anlaşıldığı üzere bunların sindirimi daha zordur En ağır et domuz etidir Zengin gelişmiş ülkelerde hastalıkların pek çoğuna yağlı domuz eti neden oluyor
• Et tüketiminde ölçüyü kaçırmamak gerekir Gut, damar sertliği, kalp hastalıkları, sinir bozukluğu ve sindirim rahatsızlıklarının kaynağında aşın et tüketimi vardır

Nasıl Alacaksınız?
Birçok yemeklerimize kattığımız, ya da tek başına tükettiğimiz, soframızın baş tacı olan eti satın alırken şu hususlara dikkat etmeliyiz:
Bereketli olduğu, yani pek çok yemeğe katılıp lezzet verdiği için aileler, özellikle dar gelirliler kıymaya rağbet ediyorlar
1- Çok mecbur kalmadıkça hazır kıyma almayın Halk sağlığını hiçe sayan bazı kurnaz satıcılar hazır kıymaların içine, kafa eti, yürek, akciğer, yağ gibi besin değeri az, üstelik kanda lipid ve kolestrol yapan sakatat katıyorlar Marketlerden ya da tanzim satış mağazalarından kıyma değil parça et satın alın
2- Kıymayı kasabınızdan alın ve gözünüzün önünde kıydırın
3- Bazı etler uzun süre buzhanelerde dondurulmuş olarak bekletildikten sonra piyasaya sürülüyor ya da donmuş et olarak başka ülkelerden ithal ediliyor Buzları çözülmüş bir etin yeniden buzlukta saklanması, içinde bakterilerin, zararlı mikropların çoğalmasını kolaylaştırır Bir eti satın almadan önce dondurulmuş et olup olmadığını öğrenmenizde büyük yarar vardır
4- Bir etin önceden dondurulmuş olup olmadığını şöyle anlayabilirsiniz: Tabağa koyun ve bekletin Fazla kan bırakıyorsa bu et önceden dondurulmuş demektir
5- Kasaptan kıymanızı günlük ihtiyacınıza yetecek kadar alın Kıymayı buzlukta donmuş olarak fazla bekletmeyin Donmuş kıymanın içinde bakteriler daha kolaylıkla ürer

Nasıl Koruyacaksınız?
l - Buzdolabında kıymayı donmuş olarak iki ya da üç günden fazla bekletmeyin
2- Bu donmuş kıymanın eğer hepsini değil de ancak bir kısmını yemekte kullanacaksanız tamamını çıkarıp buzunu çözmeyin Bir bıçakla kullanacağınız kadar olanı keserek alın Kalan kısmı yine donmuş olarak buzluğunuza koyun Zira, yukarda da söylediğimiz gibi, donmuş eti çözüp yeniden dondurursanız içinde bakteriler ve zararlı mikroplar daha kolaylıkla ürer
3- Parça eti, hele de dana İse buzluğunuzda dört beş gün saklıya bilirsiniz
4- Et bozulmaya başlarken rengi karaya çalar, kokusu ağırlaşır ve elinizde tuttuğunuz zaman yapışkan bir sıvı çıkarırBalık ve yumurta zehirlenmeleri kadar, et zehirlenmeleri de çok tehlikelidir Bozuk olduğundan kuşkulandığınız bir eti, ağır kokusunu gidermek için, içine karabiber vs baharatlar katarak kavurup yemeklere katmaya kalkmayın, "Çok tamah çok ziyan getirir" sözü kulağınıza küpe olsun,
5- Yaşınız kırkı geçmişse pastırma, sucuk, kavurma, salam, sosis gibi et mamullerini çok az tüketin Piyasada yapılan denetimler bu gibi mamullerde daha lazla bakteri bulunduğunu gösteriyor
6- Tüketmeyeceğiniz, arta kalan kıymayı kimyonla yoğurup bekletin Kimyon mikroplan kırar

Nasıl Yiyeceksiniz?
Et tüketiminde aşağıdaki hususlara dikkat edin:

l- Ette daha çok B vitamini ve bileşikleri bulunur B ve B1 vitamini sıcağa karşı duyarlıdır Ayrıca daha çok karaciğerde bulunan A ve D vitaminleri yalnız sıcağa karşı değil, yağa karşı da duyarlıdır Bu son iki vitamin yağ içinde besin değerlerinden bir kısmını yitirirler O halde, eti kızartırken ya da ızgara yaparken, yağda ve ateşte fazla tutmayın Özellikle karaciğeri ızgara olarak hazırlayın
2- Eti közlerken ateşte fazla tutmanın bir başka tehlikesi daha vardır Izgara denen alette fazla durdurulan et "hidrokarbür plisiklik" adı verilen, kanser yapan bir asit çıkarır Ayrıca her seferinde ızgaranızı temizlemeyi ve üzerindeki artıkları kazımayı ihmal etmeyin Kısacası, fazla kızartılmış, ateşte fazla bekletilmiş et hem besin değerini, hem de lezzetini yitirir Sertleşir, sindirimi güçleşir Atalarımız bu gerçeği "et kanlıca, yiğit canlıca" sözüyle dile getirirler
3- Köftenin yumuşak olmasını istiyorsanız, kıymayı yoğururken içine ya bir yumurta sarısı katın ya da bir diş sarımsak doğrayın Köfteyi sert seviyorsanız kıymanıza bir parça kaşarpeyniri rendeleyin
4- İşkembe çorbası yalnız ülkemize özgü bir yemektir İçinde bulunan yağlar kolest-rol yaparak kalp ve damar hastalıklarına neden olur Ayrıca bu yağların hiç bir besin değeri de yoktur Sağlığınıza düşkünseniz, dana işkembesini tercih edin ve üstünde bulunan yağları tümüyle kazıyıp çöp sepetine atın Çorbanız belki biraz lezzetsiz olur ama sağlığınızdan kazanırsınız
Yaşlı kimseler sakatata ve pastırma, sucuk, salam, sosis gibi etten yapılmış ürünlere karşı dikkatli olmalıdır Sağlık denetimlerinin pek çoğu etten yapılmış yukardaki ürünlerin içinde zararlı bakterilerin bulunduğunu ortaya koymuştur

İlikli Kemik
Ülkemizde İlikli kemikden, daha çok, çorba yapımında yararlanılır Ayrıca etle yapılan yemeklerin lezzetini artırmak için de bu yemeklere kemik suyu katılır Ne var ki, ev kadınlarımızın ya da aşçılarımızın pek çoğu iliğin kemikten çıkıp suya karışmasına aldırış etmezler Oysa, İlikler kemiğin içinde kalıp sonradan çıkarılarak yemeğe konursa o yemeğin lezzeti daha çok artar Bunu nasıl gerçekleştireceksiniz? Yapabileceğiniz çeşitli şeyler var:

1- Havucu yuvarlak biçimde kesip kemiğin açık olan kısmına tıpa gibi yerleştirin
2- Kemiği gözenekli ince bir beze sararak tencereye koyun
3- Kemiği tencereye su kaynamaya başlar başlamaz değil, daha sonra koyun Böylece iliğin eriyip suya karışmasını önlemiş olursunuz

Tavuk ve Piliç

Dünyada tavuk etine rağbet gittikçe artıyor Yılda, insan başına tavuk eti tüketimi İsrail'de 40, Amerika'da 30,,İspanya'da 24, Kanada'da 23, İtalya'da 19, Fransa'da 18,Yunanistan'da 17, İrlanda'da 16, İngiltere'de 15, Danimarka'da ve Almanya'da 10, İsviçre'de ise 9 kilodur

Tavuk eti beyaz ettir, yani sindirimi, dana ve koyun etinden daha kolaydır, Kolestrol yapmaz Yaşlılar, başta göğsü olmak üzere, korkmadan bol bol tavuk eti yiyebilirler

• Tavuk ve piliç, protein, madensel tuzlar ve vitamin kaynağıdır
• Güç ve enerji verir İbni Sina ve Hipokfat gibi eski hekimler tavuk etini pek çok hastalığa karşı ilaç olarak verirlerdi

Nasıl Alacaksınız?
1 Paketlerde hazır olarak satılan dondurulmuş tavuk ve piliçler var Bunları almayın Taze olup olmadıklarını anlayamazsınız Tavuk etinden zehirlenmeleri gazetelerde okuyorsunuz
2 Bayat tavuğun eti gevşektir, pelte gibidir Pişirildiğinde bu et kırmızıya çalar
3 Tavuğu kasabınızdan alın
4 Köy tavuğunun eti çiftliklerde üretilen tavuklardan daha lezzetli ve daha niteliklidir Köy tavuğu, suni yemle değil, doğal gıdayla, yani doğa içinde beslendiğinden, yediği otlar, taneler ve diğer besinlerde bulunan gıdaları da içerir Bu nedenle vitamin ve madensel tuzlar yönünden bu et zengindir
5 Ucuzdur diye, boyun, kanat, taşlık, yürek gibi tavuk ve piliç sakatatına rağbet etmeyin Yemeğe lezzet katabilirler ama bu sakatatın besin değeri azdır

Nasıl Yiyeceksiniz?
Bir manimizde şu dizeler var "Tavuk yemeklerin hası, Bulamazsam tutarım yası, Hiç ona paha olur mu? Bin altın değer bir tası"

a Maniden de anlaşıldığı üzere, tavuğu haşlayarak ve içine, pirinç, patates, domates ve mevsimin diğer yeşil sebzelerini katarak hazırlamak daha yararlıdır Sofraya bereket gelir Yeşillikler ve sebzeler yemeğin besin değerini arttırır
b Tavuk haşlamasına dereotu doğranırsa, bu çorba, nemli ve sisli kış günlerinde romatizma ve eklem ağrılarını giderir
c Değişik ve lezzetli bir piliç hazırlayarak konuklarınıza ya da ailenize sürpriz yapmak istiyorsanız, pişirmeden önce pilicin içine yarım portakal ya da bir limonla biraz adaçayı yapraklarından koyun

Nar gibi nasıl kızarır?
Tavuğun ya da pilicin nar gibi kızarmış şekli hem sofraya estetik güzellik verir, hem de iştahı arttırır Tavuk ya da pilicin nar gibi kızarmasını istiyorsanız pişmesine yakın üstüne fırça ile tuzlu su sürün

Yumurta

Çok zengin besin maddelerinden biri de yumurtadır İçinde E,K,B bir, B altı, B iki, B oniki ve PP gibi çeşitli vitaminler ve başta fosfor, demir ve kalsiyum olmak üzere bir çok madensel tuzlar bulunur Protein yönünden zengindir 60 gramlık bir tek yumurta 60 kiloluk insanı bir gün beslemeye yetiyor Lipid yapmazYararları:
• Organizmanın madensel tuz ve vitamin İhtiyacını karşılar
• Yapısındaki B vitamin bileşikleri sayesinde sinir sistemini düzenler, zihin yorgunluklarını giderir
• Kasları güçlendirir,
• Yenilen besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır
• Şekerin bir an önce kana karışmasını sağlar Gözdeki retina tabakasını güçlendirir
• Kemikleri geliştirir Çocukların büyümesini ve gelişmesini kolaylaştırır
• Dokuları besler

Nasıl Alacaksınız?
Taze yumurta ne kadar yararlıysa, bayatı da o kadar zararlıdır Bir yumurtanın taze olup olmadığım şu şekilde anlıyabilirsiniz:

1- Yumurtanın içinde "hava odası" denen bir boşluk vardır Yumurtayı güneşe doğru tutun ve bu boşluğa bakın Boşluk büyükse yumurta bayat, küçükse tazedir Aynı şeyi bir mum yardımıyla da yapabilirsiniz
2- Yumurtayı içi tuzlu su dolu bir kaba atın Eğer dibe çökerse çok tazedir Bu yu-
murtayı rafadan yiyebilirsiniz
3- Yumurta suyun ortalarında ise fazla bayat değil Bu yumurtayı ancak yağda pişirerek yiyebilirsiniz
4- Yumurta suyun yüzünde dalgalanıyorsa yapacağınız ilk iş onu atmak olmalıdır
5- Yumurtanın çok tazesi de makbul değildir Evinizde tavuğunuz varsa, yumurtayı tavuktan çıkar çıkmaz tüketmeyin İki üç gün bekletin

Nasıl saklayacaksınız?
Satın aldığınız yumurtalar çok taze ise serin bir yerde bir hafta, buzdolabınızda ise üç hafta saklıyabilirsiniz Yumurta mutlaka ışık almayan bir yerde saklanır

Bir çatalla şansını ve beyazını birbirine karıştırın Üstüne azıcık süt ya da su katın Böylece sindirimi daha kolay ve daha lezzetli bir omlet yapmış olursunuz

Yumurtanın sarısında daha çok kolestrol bulunur Akındaki kolestrol miktarı ise çok azdır Bu nedenle Roy Walford, yumurtanın sarısı yerine akının yenmesini öneriyor Ve "omletinizi bir yumurta sarısı, ama üç yumurtanın akıyla hazırlayın" diyorKatı Yumurta Nasıl Hazırlanır?
Yumurta cezvede kaynarken iç çeperlere çarpar ve kabuğu çatlar Beyazlar dışarı çıkar Bunu önlemek için suya koymadan önce yumurtanın ucunu bir iğneyle delin

Rafadan Yumurta:
Su kaynamaya başlar başlamaz cezveyi ocaktan çekip yumurtayı bir süre kaynar suda bekletin

Çatlak Yumurta:
Bakkaldan veya pazardan yumurtayı alırken çatlak olup olmadığına çok dikkat edin Çatlak ise hemen geri verin Eğer yumurta buzdolabınızda iken çatlamışsa kırksekiz saatten fazla bekletmeyin Hemen kullanın Çatlak bir yumurtayı rafadan hazırlamak istiyorsanız cezvedeki suya bir parça sirke koyun, akının boşalmasını böylece önlemiş olursunuz

Yararlı Bilgiler
• Evinizde pasta yapıyorsunuz ama, belki bu işin henüz acemisi olduğunuzdan yumurtanın sarısını beyazından ayırmayı beceremiyorsunuz O halde, size küçük bir sır verelim Bardağın üstüne huniyi koyun Yumurtayı huninin içine kırın Beyazı bardağa akar, sarısı hunide kalır
• Kabak, biber, domates, lahana, patlıcan ve üzüm yaprağı dolmaları Türk mutfağının ünlü yemekleridir Kıymanızın harcını hazırladınız Ancak, tencerede, kaynarken kıymanın dağılmasından korkuyorsunuz Kolayı var Dolma harcını hazırlarken kıymanın içine çırpılmış bir yumurta katarsanız dolmanız dağılmaz
• Sabah kahvaltısında katı yumurta yiyeceksiniz Yumurtanızı cezveden çıkardınız Kabuğu pek sıcak olduğundan, eliniz yanıyor, soyamıyorsunuz Öte yandan da aceleniz de var, işinize yetişeceksiniz Yapacağınız çok basit Yumurtayı çatlatın, musluğu açın, akan suyun altında soyun Hem eliniz yanmaz, hem de yumurta daha çabuk soyulur
• Yumurtayı hep tane olarak alırız Bir yumurtanın kaç gram olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bir tavuk yumurtası 55 gram ağırlığındadır

Süt

Süt ve peynir, hayvansal protein yönünden, et ye balık kadar değerlidir Sütte ayrıca A ve B(2) vitaminleri, demir, bakır ve kalsiyum gibi madensel tuzlar da bulunur A vitamini gözün korunmasını ve iyi çalışmasını sağlar, retina tabakasını güçlendirir Yangılı hastalıklara karşı bedenin direncini arttırır Erkeğe güç, kadına sağlık kazandırır B(2) vitamini ise sinir sistemini düzene sokar Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur

Sütün asıl önemi, sanıldığı gibi, protein içermesinden doğmaz Protein yönünden 50 gram et 250 gram süte denktir Süte önemini kazandıran yapısında bulunan kalsiyumdur Kemiklerin büyümesi için çok gerekli bir eleman olan kalsiyum sütte bol miktarda bulunur Bu nedenle çocuklara, yetişme çağında olanlara bol bol süt içirmeliyiz

Proteinler ve madensel tuzların yanı sıra sütte şeker de bulunur Ancak bu şekerin miktarı azdır Bu nedenle, daha çok, az enerji harcayanlar İçin yararlıdır Ağır işlerde çalışan yetişkinlerin, sofralarında, sütün yanı sıra enerji veren besinlere, meyvelere ve nişastalı gıdalara ağırlık vermek gerekir

Süt içerken tükrük bezleri salgı yapmaz Bu nedenle de süt bir iştah açıcı değildir Ayrıca, sindirimi yavaşlatır, insana ağırlık verirNasıl Alacaksınız?
Süt alırken dikkat edeceğiniz husus, içine su katılıp katılmadığıdır Bunu şöyle anlayabilirsiniz: Bir yorgan iğnesini iyice temizleyip sütün içine sokun Sonra, iğneyi yatay durumda tutup ucuna bakın Eğer iğnenin ucunda süt damlası kalmışsa içine su katılmamış demektir, iğnenin ucunda süt yoksa içine su katılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları
Görünüm Modları


sorsorgula.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
FrmSinsi.net hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.